Zoeken

Tanger "nieuwe hotspot van Marokko"

26 september 2024 - 10:30 - Marokko

©

Tanger, ooit een internationale zone, heeft sinds de troonsbestijging van Koning Mohammed VI een ware metamorfose ondergaan. De stad trekt steeds meer creatievelingen en toeristen van over de hele wereld aan, en nu zet ook het Britse magazine The Times de schijnwerpers op deze Marokkaanse parel.

In een recent artikel belicht The Times het enorme potentieel van Tanger. De stad, die ooit geliefd was bij de Britten, heeft de laatste tien jaar een economische bloei doorgemaakt die alleen maar toeneemt nu het in 2030 een van de speelsteden zal zijn voor het WK voetbal.

Lees ook: Tanger, Rabat, Marrakech... WK-koorts doet Marokkaanse huizenmarkt exploderen

Sinds 2003 is er naar schatting 10 miljard dollar in de regio geïnvesteerd. Dit heeft onder andere geleid tot de uitbreiding van de haven Tanger Med, nu de grootste van de Middellandse Zee. In 2018 werd een hogesnelheidslijn geopend die Tanger verbindt met Rabat en Casablanca, het industriële hart van Marokko. Daarnaast bloeit de textielindustrie in de stad, is er een CO2-neutrale Renault-fabriek gevestigd, de grootste van Afrika, en hebben bedrijven in duurzame energie windparken in de buurt gebouwd.

De ontwikkeling van Tanger gaat in hoog tempo door. Het voetbalstadion wordt uitgebreid ter voorbereiding op het WK 2030 en de Afrika Cup van volgend jaar, en de medina en de kasba in het historische centrum zijn onlangs gerenoveerd.

Lees ook: Miljard dirham voor voor betere wegen in regio Tanger

Ook op cultureel gebied is er veel te beleven in Tanger. Kenza Bennani, oprichtster van het modemerk New Tangier, spreekt zelfs van een culturele renaissance. Volgens haar is de stad "niet gedomineerd door een elite, maar veel vrijer op artistiek gebied". Er zijn verschillende culturele projecten gaande, zoals ’Motherhood’ van Yto Barrada, dat traditioneel handwerk nieuw leven inblaast, en ’Think Tanger and Kiosk’, een non-profitorganisatie met een eigen boekhandel, opgericht door Hicham Bouzid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team