29 augustus 2024 - 17:10 - Marokkanen in het buitenland
Marokkanen uit Europa die na hun vakantie in Marokko via Melilla terug naar hun verblijfsland willen keren, hebben te maken met grote problemen. Lange wachtrijen, te weinig veerboten, vertragingen en prijsstijgingen maken de reis tot een ware beproeving.
"Reizen via Melilla betekent urenlang wachten in de brandende zon," vertelt Mohamed Tafraouti, een Marokkaan uit Frankrijk. "Er zijn maar een paar loketten aan de Marokkaanse kant, dus mensen komen uren van tevoren om een plekje te bemachtigen, zonder te weten wanneer de boot vertrekt." Dit leidt ertoe dat veel mensen hun geboekte overtocht missen, zelfs als ze ruim op tijd zijn.
Lees ook: Terugkeer naar Europa dure grap voor Marokkaanse diaspora
Volgens Tafraouti is reizen via Melilla vaak de enige optie. "We kozen voor Melilla omdat er in andere havens niet genoeg veerboten zijn. Veel mensen maken dezelfde keuze." Hij pleit voor een betere organisatie tijdens Operatie Marhaba, om de terugkeer van de Marokkaanse diaspora soepeler te laten verlopen. "Als de problemen bedoeld zijn om mensen te ontmoedigen via Melilla te reizen, moeten er meer veerboten en andere mogelijkheden in andere havens komen."
Ook Mohamed Idrissi, een andere Marokkaan uit Frankrijk die onlangs via Melilla reisde, bevestigt de problemen. "Er zijn te weinig mensen aan het werk bij de grens, waardoor alles heel langzaam gaat en honderden mensen in de hitte moeten wachten. Dit zorgt voor vertragingen bij de veerboten." Hij miste zelf zijn geboekte overtocht en moest meer dan een dag wachten op een nieuwe plek.
Lees ook: Grensovergang Melilla: tot 10 uur wachten!
Hoewel de veerbootmaatschappijen proberen de dienstregeling aan te passen, blijven er problemen. "Er zijn altijd mensen die hun boot missen en moeten wachten tot de volgende dag," zegt Idrissi. Daarnaast zijn de prijzen voor de overtocht flink gestegen. "Mensen kiezen niet voor Melilla omdat ze dat leuk vinden, maar omdat er geen andere opties zijn. Er zijn te weinig veerboten in Nador en de prijzen zijn daar hoger. We zouden graag via Nador reizen, maar dan moeten de omstandigheden wel beter worden."
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen
Europa beperkt geldtransfers naar Marokko, banken bezorgd
Marokko aast op geld diaspora, maar negeert politieke eisen
Marokkaanse studente doodgereden in Seattle, dader voortvluchtig