Zoeken

Terugkeer naar Europa dure grap voor Marokkaanse diaspora

23 augustus 2024 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen zijn woedend over de onverwachte verdubbeling van de prijzen voor veerboottickets tussen Spanje en Marokko. Dit gebeurt juist nu veel Marokkanen uit Europa na hun zomervakantie in Marokko terug willen keren naar hun woonplaats, in het kader van de retourfase van Operatie Marhaba.

Volgens Ali Zubeir, voorzitter van het Euro-Marokkaanse Observatorium voor Migratie, is deze ongerechtvaardigde prijsstijging te wijten aan het gebrek aan Marokkaanse rederijen en het ontbreken van overheidsregulering.

Lees ook: Hoge vlieg- en zeetarieven: Marokkaanse diaspora gegijzeld

De expert stelt dat de Spaanse bedrijven die de markt domineren, profiteren van de terugkeerperiode van de Marokkaanse diaspora om de prijzen op te drijven, terwijl ze tijdens de heenreis van Operatie Marhaba juist betaalbare prijzen aanboden. Zubeir roept de Marokkaanse autoriteiten op om investeringen in deze sector te stimuleren en snel een oplossing te vinden voor dit probleem, in samenwerking met de Spaanse autoriteiten.

Lees ook: Terugkeer Marokkaanse diaspora wordt nachtmerrie

Volgens cijfers van het Marokkaanse ministerie van Transport en Logistiek hebben tussen 5 juni en 15 augustus 1,9 miljoen Marokkanen uit Europa en 447.000 voertuigen de oversteek tussen Marokko en Spanje gemaakt in het kader van Operatie Marhaba. Ongeveer 1,33 miljoen passagiers en 317.000 voertuigen kwamen Marokko binnen vanuit Europa, terwijl bijna 570.000 reizigers en 130.000 voertuigen Marokko verlieten richting Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team