Zoeken

Droom van eigen huis blijft voor veel Marokkanen onbereikbaar

17 september 2024 - 08:50 - Marokko

©

Ondanks een door de overheid geïntroduceerd programma om woningbezit te stimuleren, blijft het voor veel Marokkanen moeilijk om een betaalbare woning te kopen. De huidige economische situatie maakt het extra lastig om een huis te bemachtigen.

De vastgoedsector kampt met verschillende uitdagingen die dringend moeten worden aangepakt om de toegang tot woningen te verbeteren, aldus een projectontwikkelaar in een verklaring aan Le Matin. Volgens de expert is de dalende koopkracht van Marokkanen, veroorzaakt door de algemene prijsstijgingen, een belangrijke oorzaak van het probleem. Mensen uit de middenklasse zoeken steeds vaker naar goedkopere woningen, vooral omdat banken strengere voorwaarden stellen voor hypotheken.

Lees ook: Woningnood in Marokko: "Onleefbare krotten voor torenhoge prijzen"

Hoewel het door de overheid in januari gelanceerde woonhulp programma veel belangstelling geniet van zowel Marokkanen in eigen land als in het buitenland, blijkt het in de praktijk lastig om betaalbare woningen te vinden. "Een dergelijk aanbod trekt zeker de aandacht, maar bestaan er wel woningen voor die prijs? Komt het aanbod overeen met de vraag? Dat zijn terechte vragen. We hebben deze kwestie meerdere keren aangekaart bij het ministerie, maar hebben geen antwoord gekregen", aldus de projectontwikkelaar.

De expert betreurt het gebrek aan duidelijke statistieken over het aantal woningen dat onder dit programma is goedgekeurd en in aanbouw is. "Het succes van deze programma’s moet niet alleen worden beoordeeld op basis van de belangstelling, maar ook op de daadwerkelijke beschikbaarheid van woningen", zegt hij. "Projectontwikkelaars staan achter dit initiatief, maar het moet wel samenhangend zijn."

Lees ook: Nieuwe belastingregels vertragen huizenmarkt Marokko

Andere obstakels voor woningbezit zijn de trage administratieve procedures voor bouwvergunningen en het gebrek aan responsiviteit van sommige ambtenaren. De projectontwikkelaar wijst ook op "veel onduidelijkheden" in de nieuwe wet die de garantietermijn voor nieuwbouw op vijf jaar stelt. "Hoe kunnen wij als bedrijf een product garanderen dat langer meegaat dan de garantie die wij zelf hebben gekregen?", vraagt hij zich af. Hij noemt ook de wet die sinds 1 juli een belastingverklaring verplicht stelt bij elke vastgoedtransactie, wat de verkoop vertraagt.

De projectontwikkelaar roept de autoriteiten op om snel oplossingen te vinden voor deze problemen, zodat de vastgoedmarkt een impuls krijgt en het voor Marokkanen makkelijker wordt om een woning te kopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team