Zoeken

Trump’s mogelijke terugkeer "gunstig voor Marokko"

16 september 2024 - 17:10 - Wereld

©

Na zijn besluit om in december 2020 de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te verklaren, zou voormalig president Donald Trump, indien herkozen in november 2024, mogelijk definitief een einde kunnen maken aan het Sahara-conflict. Dit gelooft althans George Lombardi, zijn belangrijkste adviseur.

In een interview met het Spaanse medium Atalayar uitte George Lombardi, adviseur van Donald Trump, zijn vertrouwen dat een overwinning van de Republikeinse kandidaat in 2024 Algerije en het Polisario aan de onderhandelingstafel zou brengen om het conflict op te lossen. "Trump was een nauwe vriend van Koning Mohammed VI van Marokko, veel meer dan Obama of zelfs Biden", verklaarde Lombardi. "Ik ben ervan overtuigd dat er een sterke vriendschap bestaat tussen Trump en Koning Mohammed VI, los van al het andere, omdat ze beiden geven om hun landen en volkeren, en beiden streven naar vrede en economische vooruitgang."

Lees ook: Vredesinstituut VS: "Sahara-conflict is voorbij"

Lombardi prees ook het Atlantische Initiatief voor Afrika, gelanceerd door Koning Mohammed VI, en voorspelde dat het goed zou worden ontvangen in de Verenigde Staten en Europa. "Omar Zniber, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties in Genève, heeft verklaard dat het initiatief bijzonder belangrijk is omdat het mensen met dezelfde waarden en doelen samenbrengt, wat momenteel wereldwijd gebeurt", voegde hij eraan toe. "Marokko is een historische vriend van de Verenigde Staten en de meest westerse landen van Europa, en deze historische vriendschap zal voortduren."

Lees ook: Koning Mohammed VI spreekt Donald Trump na aanslag

In juli bevestigden de Verenigde Staten opnieuw hun standpunt over de Sahara, ondanks de hoop van Algerije dat de Verenigde Staten hun besluit zouden herzien. "President Biden heeft de proclamatie [van zijn voorganger Donald Trump over de Sahara] niet veranderd, omdat het een historisch feit is", verklaarde Elizabeth Moore Aubin, de Amerikaanse ambassadeur in Algerije, in een interview met de Algerijnse website La Patrie News. Sinds 2008 steunen de Verenigde Staten het Marokkaanse autonomieplan, benadrukte ze, en beschouwt dit plan nog steeds als een levensvatbare oplossing die kan voldoen aan de aspiraties van het Saharaanse volk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team