Zoeken

Amerikaanse erkenning Marokkaanse Sahara is "een farce"

3 september 2024 - 15:30 - Marokko

©

De Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in ruil voor normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël blijft, bijna vier jaar later, onderwerp van kritiek.

"Marokko is misleid door de Amerikanen toen president Donald Trump de autonomie van de zuidelijke provincies erkende. De geschiedenis, geografie en het recht bevestigen dat de Sahara Marokkaans is, zoals iedereen weet, maar Europa en de Verenigde Staten willen druk uitoefenen op Marokko om er voordeel uit te halen", aldus Nabila Mounib, parlementslid van de PSU-partij, in een interview met Sputnik. De Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in ruil voor de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël vond plaats in december 2020. Voor Mounib is dit niets meer dan "een farce". "Wat er is gebeurd met betrekking tot de normalisatie in ruil voor de erkenning van de autonomie bevestigt een onevenwichtigheid in de relaties, maar ook de internationale arrogantie bij het opleggen van agenda’s en beleid", veroordeelde ze.

Lees ook: Franse erkenning Marokkaanse soevereiniteit over Sahara "belangrijker dan die van VS"

Nabila Mounib reageerde ook op het besluit van het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling om de invoer van meer dan twee miljoen ton huishoudelijk afval en rubberbanden uit Europese landen, waaronder Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Zweden, toe te staan. "Het antwoord van de minister op dit dossier was niet overtuigend; ze verschuilt zich achter het internationale recht dat Marokko jaren geleden heeft ondertekend, dat de import en export van afval toestaat. Dit is in tegenspraak met de rol van haar ministerie in het kader van het regeringswerk op het gebied van duurzame ontwikkeling en milieubescherming, gezien de bekende ernstige gevolgen van milieuvervuiling op wereldschaal."

Lees ook: Vredesinstituut VS: "Sahara-conflict is voorbij"

De politica wees ook op de negatieve effecten van dit afval op het milieu en de gezondheid van de burgers. "Helaas bevat het beoogde afval bepaalde stoffen die gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid, vooral omdat Marokko investeringen wil aantrekken en niet de vuilnisbelt van Europa wil worden. De invoer van miljoenen tonnen van dit afval in ons land bevestigt dat de relaties onevenwichtig zijn, vooral omdat bepaalde wetten worden toegepast om ontwikkelingslanden onderworpen, afhankelijk en gedwongen te houden om dit soort afval te accepteren", vervolgde Mounib, eraan toevoegend dat "de inspanningen van de oppositie om de kwestie in het parlement aan de orde te stellen, stuiten op haar geringe gewicht ten opzichte van de meerderheid."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team