Zoeken

Vervoer, luchthavens, telecom: Marokko’s grootste projecten voor 2030

23 oktober 2024 - 14:40 - Marokko

©

Marokko is volop bezig met de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2030, dat het samen met Spanje en Portugal organiseert.

Sinds de toewijzing in oktober 2023 zijn er in het hele land grootschalige projecten gestart om de infrastructuur te verbeteren. Zo investeert de nationale spoorwegmaatschappij ONCF 87 miljard dirham in de modernisering en uitbreiding van het spoornetwerk. Onderdeel van dit programma is de verlenging van de hogesnelheidslijn van Kenitra naar Marrakech en de aanleg van regionale spoorlijnen voor sneltreinen tussen Casablanca, Rabat en Marrakesh.

Lees ook: Marokko pompt miljarden in voorbereiding WK 2030

Ook het wegennet wordt uitgebreid. De nationale snelwegmaatschappij bouwt 1000 kilometer extra snelweg, zodat er in 2030 in totaal 3000 kilometer snelweg beschikbaar is. Dit project is in lijn met de richtlijnen van Koning Mohammed VI, aldus het rapport van de overheidsbedrijven dat is toegevoegd aan de begroting voor 2025.

De nationale luchthavenexploitant ONDA investeert 123 miljard dirham in de ontwikkeling van luchthavens. Dit moet de capaciteit van de belangrijkste vliegvelden vergroten, waaronder Mohammed V in Casablanca, Rabat-Salé, Marrakech-Menara, Agadir, Tetouan, Tanger, Fez en Al Hoceima. De investeringen moeten ook de groei van het toerisme stimuleren en de ontwikkeling van Royal Air Maroc ondersteunen. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij wil het aantal vliegtuigen uitbreiden van 50 naar 200 en meer internationale en binnenlandse vluchten aanbieden.

Lees ook: Casablanca verkoopt villa’s om WK-2030 te financieren

Op het gebied van telecommunicatie werkt de nationale toezichthouder aan een project om de dekking van 5G te verbeteren. Doel is om in 2030 volledige 5G-dekking te hebben, met speciale aandacht voor de WK-gaststeden. Marokko loopt op dit gebied achter op Spanje en Portugal, die een betere infrastructuur hebben. Zo heeft 84% van de huishoudens in Spanje en Portugal glasvezel, tegen slechts 6% in Marokko. Spanje heeft 28 internetkabels (waarvan 3 nieuwe) en Portugal 22 (waarvan 6 nieuwe), terwijl Marokko er maar 6 heeft (waarvan 2 nieuwe).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team