Zoeken

Waarom het WK Marokko kan veranderen

19 oktober 2024 - 07:00 - Sport

©

Het mede-organiseren van het WK voetbal in 2030, samen met Spanje en Portugal, biedt Marokko enorme sociaaleconomische kansen. Maar om deze kansen te benutten, moet Marokko wel de nodige inspanningen leveren.

Sommige landen, zoals Brazilië en Zuid-Afrika, kampen nog steeds met schulden die ze hebben gemaakt voor de organisatie van eerdere WK’s. Toch is Rashid Sari, voorzitter van het African Center for Strategic and Digital Studies, ervan overtuigd dat de co-organisatie van het WK 2030 een gouden kans is voor Marokko om een economische sprong voorwaarts te maken.

Lees ook: Bouwwoede in Marokkaanse steden voor WK 2030

"De kosten zullen naar verwachting niet hoger zijn dan 53 miljard dirham", zegt Sari in een interview met Madar21. "Het BBP van Marokko zal in 2029 de 200 miljard dollar bereiken, en we kunnen dit cijfer zelfs overtreffen." Sari baseert zich op voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds.

Marokko moet zich volgens Sari vooral richten op marketing om investeringen aan te trekken. "Buitenlandse investeringen zijn de afgelopen 19 jaar sterk gedaald", zegt hij. "In 2023 bedroegen ze 10,8 miljard dirham, terwijl dat in 2005 nog 43 miljard dirham was."

"Het WK geeft ons de kans om solide infrastructuur te ontwikkelen op verschillende gebieden", aldus Sari. Hij wijst erop dat Marokko alle troeven in handen heeft om te profiteren van de economische voordelen, zowel op toeristisch als sportief en industrieel gebied. "We streven naar 17,5 miljoen toeristen in 2030, maar dat aantal kan oplopen tot 30 miljoen dankzij het WK."

Sari benadrukt wel dat Marokko een sterke marketingstrategie moet ontwikkelen. "We moeten de industriële mogelijkheden van Marokko promoten en investeringen in alle sectoren aantrekken. Anders zullen de voordelen van het WK slechts tijdelijk zijn."

Lees ook: Marokko pompt miljarden in voorbereiding WK 2030

"Toerisme is een belangrijke sector, maar ook kwetsbaar", zegt de expert. "Investeringen, industrie en logistiek zijn de sectoren waarop we ons moeten richten. We moeten strategisch te werk gaan om te zorgen voor duurzame economische groei."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team