Zoeken

Agadir verliest toeristen door dure prijzen

8 augustus 2024 - 21:20 - Marokko

©

Agadir, normaal gesproken een populaire zomerbestemming voor zowel Marokkaanse als buitenlandse toeristen, kampt deze zomer met een opvallende daling in bezoekersaantallen. De oorzaak? De sterk gestegen prijzen voor accommodaties. Deze tegenvallende trend heeft negatieve gevolgen voor de toeristische sector en de lokale economie in de regio.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de stranden en hotels van Agadir deze augustus niet overspoeld met vakantiegangers. "Deze zomer is anders dan normaal," bevestigt Abdelghani Bouayachi, vice-president van de gemeente Agadir, verantwoordelijk voor milieu en leefbaarheid. "Het aantal lokale toeristen en Marokkanen die in het buitenland wonen, is dit jaar opvallend laag."

Lees ook: Marokko: strandvakantie verpest

De prijsstijgingen zijn de belangrijkste boosdoener, legt Bouayachi uit. "Een hotelovernachting voor een gezin van vier kost al snel 3000 dirham per dag, en zelfs het huren van een huis kost minstens 1000 dirham per dag." Veel Marokkanen kiezen daarom voor een vakantie in Zuid-Spanje, waar de huurprijzen lager liggen, ondanks dat ze nog steeds 100 euro per dag bedragen. Bovendien zijn er in augustus vaak kortingen in winkels en supermarkten in Europa.

In Marokko daarentegen is de inflatie hoog, met stijgende prijzen voor kaas, conserven, olijfolie en zelfs groenten en fruit. Volgens Bouayachi is het hoog tijd om het binnenlandse toerisme te heroverwegen. Hij roept het ministerie van Toerisme op om bijvoorbeeld kortingen te geven op verblijven langer dan een week, en het ministerie van Handel om kortingen op kleding in warenhuizen te stimuleren.

Lees ook: Marokkanen verruilen eigen stranden voor Spaanse Costa del Sol

Ondanks de tegenvallende zomer blijft Agadir, bekend om zijn milde klimaat en prachtige stranden, een geliefde bestemming voor Marokkaanse toeristen. In de eerste helft van 2024 bezochten 184.472 binnenlandse toeristen de stad, vergeleken met 191.830 in dezelfde periode in 2023, volgens gegevens van de Regionale Raad voor Toerisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team