Zoeken

Drastische beperkingen op watergebruik in Rabat-Salé-Kenitra

20 augustus 2024 - 14:40 - Marokko

©

In de regio Rabat-Salé-Kenitra zijn drastische maatregelen genomen om het watertekort aan te pakken en verspilling tegen te gaan.

Een persbericht van het platform MaaDialna.ma van het ministerie van Uitrusting en Water geeft details over de strenge regels die zijn ingesteld om het watergebruik in de regio te beperken. In Rabat is het verboden om drinkwater te gebruiken voor het schoonmaken van straten, pleinen en wegen, evenals voor het besproeien van groenvoorzieningen, tuinen en sportvelden. In plaats daarvan moet behandeld water uit het openbare waternetwerk of slimme waterhergebruikstations worden gebruikt. Ook zijn nieuwe aanplantingen van natuurlijk gras verboden. Hammams mogen alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open zijn. Het vullen van openbare en privézwembaden is beperkt tot één keer per jaar. Overtreders riskeren sancties, zoals waarschuwingen, tijdelijke sluitingen of zelfs de intrekking van vergunningen.

Lees ook: Martil pakt waterproblematiek aan

In Salé is het verboden om gras te kweken en speeltuinen en groenvoorzieningen te besproeien met drinkwater of grondwater. Net als in Rabat is het vullen van zwembaden beperkt tot één keer per jaar en zijn hammams en autowasstraten slechts vier dagen per week open. In Khémisset zijn vergelijkbare maatregelen getroffen: het wassen van voertuigen en straten met drinkwater is verboden, evenals het vullen van zwembaden meer dan één keer per jaar. Ook het kweken van gras en waterintensieve planten is niet toegestaan. Hammams en autowasstraten zijn vier dagen per week geopend.

Verder zijn er in de regio maatregelen genomen om het graven van putten en het oppompen van water zonder vergunning te stoppen. Lokale overheden zijn verplicht om programma’s op te stellen voor het hergebruik van gezuiverd afvalwater. In Sidi Kacem is de teelt van watermeloenen verboden. Er zijn plannen om illegale waterwinning uit drinkwaternetwerken, putten, wadi’s, waterbronnen en irrigatiekanalen aan te pakken. Ook is besloten om de watertoevoer tussen 22.00 uur en 7.00 uur ’s ochtends te verminderen voor de gemeenschappen Sidi Slimane en Sidi Yahya El Gharb, en voor andere gemeenten in die periode zelfs helemaal stop te zetten. Waterwinning zonder vergunning, wassen en sproeien met drinkwater, en de teelt van waterintensieve gewassen zijn strikt verboden. Hammams en autowasstraten zijn slechts vier dagen per week open. Investeringen moeten een onderzoek naar de impact op de watervoorraden bevatten en nieuwe woonwijken moeten aparte systemen hebben voor regenwater en afvalwater.

Lees ook: Water afgesloten in Casablanca

Volgens het platform zijn deze maatregelen een essentieel onderdeel van een alomvattende strategie om klimaatverandering en de huidige droogte het hoofd te bieden. Ze zijn ook bedoeld om het bewustzijn over het belang van waterbesparing te vergroten en de beschikbaarheid ervan voor huidige en toekomstige generaties te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team