Zoeken

Hakim Ziyech: steun en kritiek na uitspraken over Israël

25 september 2024 - 11:20 - Sport

©

Hakim Ziyech heeft voor opschudding gezorgd met zijn uitspraken over de situatie in de Palestijnse gebieden. De Marokkaanse international bekritiseerde via Instagram landen die volgens hem "de genocide" steunen, inclusief Marokko.

Ziyech plaatste een video waarin Israëlische soldaten de lichamen van Palestijnen van een gebouw schoppen, met de tekst: "Laat één ding duidelijk zijn, f*ck Israël en elk land dat dit steunt". Later voegde hij eraan toe: "Mijn laatste bericht is ook gericht aan de regering van mijn land (Marokko) die de genocide steunt, en alle andere landen die dat doen... Schaam jullie, genoeg is genoeg". Ziyech verwijderde de berichten later.

Lees ook: Hakim Ziyech haal hard uit naar Marokkaanse regering

De verklaringen van de Atlas Leeuw leidden tot gemengde reacties op sociale media. Sommigen steunden zijn recht op vrije meningsuiting en prezen zijn moed om zich uit te spreken. Anderen vonden zijn kritiek op de Marokkaanse regering ongepast en beschuldigden hem ervan de vijanden van Marokko in de kaart te spelen.

Volgens media-analist Said Berknane is Ziyech’s bericht uit zijn context gehaald en gebruikt om hem in een kwaad daglicht te stellen. Berkane benadrukt dat Ziyech het recht heeft om zijn mening te uiten, net als vele andere Marokkanen. Hij wijst er ook op dat Algerijnse media Ziyech’s uitspraken aangrepen om Marokko in diskrediet te brengen.

Lees ook: Hakim Ziyech riskeert zijn plaats in Marokkaanse selectie na Palestina-steun

Crisisbeheer expert Al-Buraq Shadi Abdel Salam vindt dat Ziyech "een slachtoffer is van ideologische blindheid" en de complexe geopolitieke situatie niet volledig begrijpt. Hij benadrukt dat Ziyech het recht heeft op vrije meningsuiting, maar dat hij ook de strategische keuzes van Marokko moet respecteren. Abdessalam vindt dat Ziyech’s kritiek op Marokko onterecht is en de inspanningen van het koninkrijk om de Palestijnse zaak te steunen ondermijnt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team