31 oktober 2024 - 08:00 - Economie
Het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Marokko heeft zijn vruchten afgeworpen voor Franse bedrijven. Naast andere grote contracten, heeft Frankrijk ook de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech in de wacht gesleept.
Tijdens zijn staatsbezoek aan Rabat, dat woensdag eindigde, heeft president Emmanuel Macron overeenkomsten ter waarde van in totaal een miljard euro getekend, meldt het Élysée. Een van die overeenkomsten betreft de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech, die zal worden uitgevoerd door het Franse bedrijf Egis, meldt El Confidencial. Ook het Franse Alstom profiteert mee, met de levering van de 30 treinen die op de lijn zullen rijden.
Lees ook: Bezoek Franse president aan Marokko: 10 miljard euro aan overeenkomsten
Als deze informatie klopt, dan moeten de Spaanse bedrijven CAF en Talgo, die ook meedongen naar de opdracht van de Marokkaanse spoorwegenmaatschappij (ONCF), genoegen nemen met een kleiner deel van de markt, samen met de andere concurrenten, de Koreaanse Hyundai Rotem en de Chinese CRRC. Volgens Spaanse media plukt Frankrijk zo de vruchten van zijn steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.
In een brief aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest op 30 juli erkende Emmanuel Macron dat het Marokkaanse voorstel de meest geloofwaardige en haalbare oplossing is voor het conflict in de Sahara. De Franse president herhaalde deze steun dinsdag in zijn toespraak voor het Marokkaans parlement in Rabat. "Voor Frankrijk maken het heden en de toekomst van de Sahara deel uit van de Marokkaanse soevereiniteit", zei hij.
Lees ook: Frans-Marokkaanse handel in stroomversnelling
Macron herhaalde ook de belofte van Frankrijk om Marokko te steunen "in internationale fora" om de "Marokkaanse identiteit" van de Sahara te verdedigen. Hij sprak echter niet over de opening van een Frans consulaat in Dakhla, zoals sommige media hadden aangekondigd. "Rabat zal uiteindelijk van de Spaanse regering eisen dat ze Macron imiteert, niet alleen met woorden, maar ook met daden", waarschuwt een Spaanse diplomaat. Marokko wil namelijk de controle over het luchtruim van de Sahara, dat sinds 1976 door Las Palmas wordt beheerd.
Inbraakgolf in Guelmim: huizen Marokkaanse diaspora doelwit
Mysterie rond dood acteur Mounim Kbab uit ’Ali Zaoua’
Chaos op vliegveld Tanger: Ryanair onder vuur
Marokkaanse student door politie doodgeschoten in Canada
Marokko sluit militaire deal met Oost-Europa
Spanje vreest Marokkaanse opmars in auto-industrie
Spanje vreest Marokkaanse opmars in auto-industrie
Marokko sluit "historische" luchtvaartdeal
HSL Kenitra-Marrakech: kruimels voor Spanje
Marokkaanse OCP sluit 17 miljard euro-overeenkomst
Tanger Med en CMA CGM werken samen voor Nador West Med
Marokko pompt 8 miljard dirham in toerisme
Bezoek Franse president aan Marokko: 10 miljard euro aan overeenkomsten
Marokko tweede grootste visleverancier van Rusland