Zoeken

Marokkaanse gezinnen in Tunesië in de problemen

16 september 2024 - 23:50 - Wereld

©

Marokkaanse gezinnen in Tunesië hebben moeite om hun kinderen naar school te sturen nu het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland is gestopt met het uitkeren van schoolgeld.

"Het stopzetten van de schoolhulp, die werd toegekend aan kinderen uit kwetsbare gezinnen, heeft geleid tot grote onrust en woede onder ouders en voogden", zegt een Marokkaan die in Tunesië woont en voorzitter is van de Vereniging ’Bevordering van de Marokkaanse Gemeenschap in Tunesië’ tegen Hespress. "Hoewel het bedrag van deze hulp bescheiden was, rekenden veel ouders erop om de scholing van hun kinderen te kunnen betalen, vooral in deze tijd van hoge kosten voor levensonderhoud en stijgende prijzen in Tunesië."

Lees ook: Marokkanen in de schulden door hoge schoolkosten

De financiële en sociale situatie van Marokkaanse ouders in Tunesië is volgens hem sterk verslechterd, verergerd door het plotseling stopzetten van de hulp en de schoolbeurs. Hij vraagt zich af waarom de Marokkaanse gemeenschap in Tunesië deze subsidie niet meer krijgt, terwijl andere gemeenschappen in bijvoorbeeld Algerije en Ivoorkust er wel recht op hebben.

De voorzitter van de Vereniging voor Solidariteit van de Marokkaanse Gemeenschap in Tunesië bevestigt de problemen. "Een groep Marokkaanse gezinnen in Tunesië heeft het erg moeilijk en kan de kosten van het schooljaar niet meer dragen vanwege de stijgende prijzen van schoolspullen in Tunesië en het stopzetten van de schoolhulp", zegt hij. Hij benadrukt dat deze steun, die varieerde tussen 1000 en 1500 dirham, twee jaar geleden zonder duidelijke reden is stopgezet.

Als gevolg hiervan dreigt schooluitval voor steeds meer Marokkaanse kinderen in Tunesië. "De meeste Marokkanen in Tunesië behoren tot de arme en middenklasse, met een maandsalaris van niet meer dan 800 dinar, ongeveer 2500 Marokkaanse dirham. Daar moeten ze nog huur, water, elektriciteit en dagelijkse kosten van betalen", legt hij uit. "Hun sociale situatie is ook verslechterd door de economische crisis in Tunesië en de stijgende prijzen."

Lees ook: Marokko: school te koop inclusief leerlingen?

Zelfs sommige weldoeners uit de gemeenschap die voorheen schoolboeken en -spullen uitdeelden aan arme kinderen, kunnen dat nu niet meer doen vanwege de economische situatie. De voorzitter doet daarom een beroep op het ministerie van Buitenlandse Zaken om de schoolhulp te herstellen en te beschouwen als een recht, om de toekomst van deze kinderen veilig te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team