Zoeken

Marokkanen in het buitenland dupe van hoge ticketprijzen

4 juli 2024 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De aanzienlijke stijging van de ticketprijzen voor Marokkanen die in het buitenland wonen en deze zomer naar Marokko willen reizen, heeft tot bezorgdheid geleid in het parlement. Minister van Transport en Logistiek, Mohamed Abdeljalil, gaf uitleg over de situatie in het parlement.

De prijzen voor een ticket naar Marokko zijn sterk gestegen: 6000 dirham per persoon voor een vliegreis en 4000 dirham voor een bootreis. Oppositieleden drongen aan op een uitzonderlijke steunmaatregel voor de Marokkaanse diaspora, die meer dan 5 miljoen mensen omvat. Mohamed El Hamouchi van de Haraki-groep benadrukte het belang van overheidsbijdragen om de reiskosten te verlagen en zo de last voor de Marokkaanse diaspora te verlichten. Hij wees erop dat de Marokkaanse diaspora een aanzienlijke bijdrage levert aan de Marokkaanse economie door middel van deviezen en investeringen. In 2023 overschreden hun geldoverdrachten 100 miljard dirham.

Lees ook: Marokkaanse diaspora in de knel door hoge ticketprijzen

Al Ayachi Farfar van de Istiqlal-partij benadrukte het belang van verbeterde terugkeeromstandigheden voor Marokkanen die in het buitenland wonen, om hun band met Marokko te versterken. Hij herinnerde eraan dat de operatie Marhaba, die jaarlijks van 5 juni tot 15 september loopt, dit jaar naar verwachting 2,5 miljoen Marokkaanse vakantiegangers zal verwelkomen. Er zijn 29 veerboten en 11 maritieme routes voorzien om dit te faciliteren. Ook Mohamed Simou van de RNI-partij riep de regering op om de ontvangstvoorwaarden voor de Marokkaanse diaspora beter voor te bereiden en oplossingen te vinden voor de problemen die ze ondervinden.

Minister Abdeljalil reageerde op de zorgen van de parlementariërs door te benadrukken dat zijn departement veel aandacht besteedt aan de operatie Marhaba. Hij noemde een reeks maatregelen die zijn genomen om de vlootcapaciteit te vergroten, de reisprogramma’s te definiëren en de toegangspunten te diversifiëren. De stijging van de ticketprijzen verklaarde hij door de wereldwijde toename van transportkosten sinds 2019, veroorzaakt door inflatie. Abdeljalil wees op de liberalisering van maritieme transportdiensten en de onderwerping van ticketprijzen aan vraag en aanbod, alsook op de sensibilisering van nationale en buitenlandse maritieme bedrijven om de prijzen te verlagen.

Lees ook: Onbetaalbare vakantie door dure boottickets Spanje-Marokko

Ten slotte verwierp de bewindsman het pleidooi van de parlementariërs om de vliegticketprijzen te subsidiëren, waarmee hij aangaf dat dergelijke maatregelen niet in lijn zijn met de huidige economische aanpak van zijn ministerie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team