Zoeken

Marokkanen in Libanon smeken Koning Mohammed VI om hulp

24 september 2024 - 19:40 - Wereld

©

Terwijl Israël zijn bombardementen op Zuid-Libanon voortzet na een dag van intense en dodelijke aanvallen, vrezen veel Marokkanen in Libanon voor hun leven. Ze richten een wanhopige oproep tot koning Mohammed VI en de Marokkaanse ambassade in Beiroet.

"We leven in paniek en angst vanwege de willekeurige bombardementen door Israëlische vliegtuigen die sinds vanochtend verschillende huizen in de buurt hebben getroffen", vertelt Karima, een Marokkaanse vrouw die in de Zuid-Libanese stad Sarafand woont. "We weten niet hoe we hier weg moeten komen. Een aanval op een huis in een nabijgelegen straat heeft mijn man van zijn motorfiets doen vallen, waardoor hij botbreuken heeft opgelopen."

Lees ook: Marokko alert op explosiegevaar lithium batterijen na Libanon-drama

Deze angsten zijn niet ongegrond. Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het "tientallen Hezbollah-doelen" in Zuid-Libanon heeft aangevallen. Karima, moeder van vijf kinderen, zegt dat het twintigtal Marokkaanse families dat in de stad woont, nog niet naar de hoofdstad is gevlucht uit angst voor Israëlische aanvallen op de wegen ernaartoe. Ze is verbaasd dat de Marokkaanse ambassade in Beiroet de Marokkanen in Libanon niet heeft gewaarschuwd om te vertrekken voordat de situatie verslechterde, zoals andere landen, waaronder Jordanië en het Verenigd Koninkrijk, wel hebben gedaan.

Vluchten naar Marokko zijn niet beschikbaar. "Ik heb geprobeerd mijn familie in Marokko te bereiken om een terugvlucht voor me te boeken als ik de stad uit kan komen, maar ze vertelden me dat alle vluchten tussen Libanon en Marokko zijn opgeschort", zegt Karima. "De enige vluchten die nog vertrekken zijn naar de Emiraten, en een ticket kost tienduizend dirham. De meeste Marokkanen in Libanon kunnen zich dat niet veroorloven, vooral niet met kinderen." Royal Air Maroc heeft bevestigd dat er geen directe vluchten meer zijn tussen Marokko en Libanon sinds het begin van de Covid-19-pandemie.

Lees ook: Oproep aan Koning Mohammed VI

Karima hoopt dat er repatriëringsvluchten worden georganiseerd zodat ze naar Marokko kan terugkeren. "De ambassade heeft ons verzekerd dat repatriëring alleen zou plaatsvinden in geval van een oorlogsverklaring, maar we zijn nu praktisch in oorlog en de zuidelijke regio’s zijn veranderd in een tweede Gaza", zegt ze angstig. Ze smeekt Koning Mohammed VI om militaire vliegtuigen te sturen om de Marokkanen in Libanon zo snel mogelijk te evacueren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team