Zoeken

Marokko geprezen, Algerije bekritiseert na moord in Parijs

3 oktober 2024 - 11:20 - Wereld

©

Nicolas Sarkozy heeft zijn mening gegeven over de huidige discussie rond het Franse uitzettingsbevel (OQTF), dat opnieuw in de belangstelling staat na de moord op de 19-jarige Française Philippine in Parijs. De vermeende dader is een jonge Marokkaan die onder deze administratieve maatregel valt.

In een interview op CNews op 30 september prees de voormalige Franse president de inspanningen van Marokko onder leiding van Koning Mohammed VI en bekritiseerde tegelijkertijd de houding van Algerije.

Lees ook: Frankrijk versoepelt visumbeleid voor Marokkanen

Sarkozy deed een voorstel om de terugkeer van personen onder het OQTF te vergemakkelijken. Hij stelde voor om een systeem van visumuitgifte te koppelen aan consulaire terugkeerautorisaties. Frankrijk besloot in september 2021 besloot het aantal verleende visa aan Marokkanen te halveren, met als doel Marokko te bewegen om consulaire laissez-passer te verstrekken. De Franse overheid, vertegenwoordigd door Gabriel Attal, benadrukte destijds het belang van meer samenwerking met Marokko om de migratieregels te kunnen handhaven.

Sinds 2023 heeft Marokko zijn medewerking aan de effectieve terugzending van zijn burgers verbeterd. Het koninkrijk accepteert nu de terugkeer van Marokkaanse onderdanen die onder de OQTF vallen. Sarkozy prees deze samenwerking, waarbij hij opmerkte dat Marokko zich "redelijk goed" gedraagt, wat hij toeschrijft aan de "uitzonderlijke persoonlijkheid" van de Koning. In contrast hiermee, uitte hij kritiek op Algerije, dat jaarlijks honderdduizenden visa afgeeft, maar niet voldoende consulaire terugkeerautorisaties zou verlenen.

Lees ook: Franse president reageert op uitnodiging Koning Mohammed VI

De moord op Philippine heeft geleid tot een hernieuwde discussie over de toepassing van de OQTF in Frankrijk. Volgens de Marokkaanse media had Marokko een consulaire laissez-passer uitgegeven om de terugkeer van de vermeende dader te regelen. Dit document zou enkele dagen voor de moord op Philippine aan de Franse autoriteiten zijn overhandigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team