30 september 2024 - 18:50 - Marokko
Marokko blijkt te hebben besloten om zijn militaire samenwerking met Israël voorlopig op te schorten, als gevolg van de escalatie van het conflict in Gaza. Het koninkrijk, dat de afgelopen jaren zijn leveranciers van militaire apparatuur heeft gediversifieerd, overweegt nu sterker toenadering te zoeken tot Turkije.
Sinds de normalisatie van hun betrekkingen in december 2020 onder de Abraham-akkoorden, hebben Marokko en Israël hun militaire samenwerking versterkt. Dit resulteerde onder meer in de aankoop door de Koninklijke Strijdkrachten van het Barak MX-raketafweersysteem voor een bedrag van 500 miljoen dollar. Israël leverde de eerste eenheden van dit systeem aan Marokko in april 2023. Beide landen hebben ook een overeenkomst getekend voor de oprichting van twee wapenfabrieken in Marokko.
Lees ook: Marokkaanse delegatie vervolgd na bezoek aan Israël
Door de intensivering van het Israëlisch-Palestijnse conflict in Gaza zijn de relaties en militaire samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv echter bekoeld. "Hoewel een groeiend aantal Marokkanen zich verzet tegen de betrekkingen van hun regering met Israël, zou het stoppen van de Israëlische aanval op Gaza de Marokkaanse defensie-institutie kunnen toestaan om in het geheim de relaties met Israëlische ondernemers te herstellen," analyseert Al Monitor, eraan toevoegend dat "tegen eind 2024 Marokko zijn import van Israëlische wapens zou kunnen hervatten, hoewel het misschien tot 2025-2026 moet wachten voordat het Marokkaans-Israëlische militaire productieproject in Marokko kan vorderen."
Indien de hervatting van de militaire samenwerking met Israël niet tegen het einde van het jaar plaatsvindt, zou Marokko zich meer kunnen richten op Turkije voor de levering van onder meer drones. "De defensierelaties tussen Marokko en Israël zullen de komende jaren onderwerp van controverse blijven, maar ze zullen niet volledig worden verbroken," vervolgt het platform, waarbij wordt benadrukt dat de diversificatiestrategie van Marokko "niet betekent dat de Verenigde Staten significant zullen verliezen als belangrijkste wapenleverancier van het koninkrijk."
Lees ook: Crisis in Libanon: Marokkanen roepen om hulp
Volgens Al Monitor werd 90% van de zware wapens die Marokko tussen 2016 en 2020 verwierf, geleverd door Washington. Frankrijk, de op één na grootste leverancier van het koninkrijk, vertegenwoordigt slechts 9,2%. Het platform merkt op dat Marokko aanzienlijke orders voor wapens en drones plaatst bij Turkije en Israël, waarvan de prijzen competitiever lijken te zijn.
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort
Dodelijke afloop familieruzie om land in Noord-Marokko
Grote politie-actie tegen bedorven vlees in Casablanca
Marokko heeft grote ambities voor defensie-industrie
Abortuspillen: Marokko kampt met ernstig probleem