Zoeken

Spanje provoceert Marokko met luchtoefening

23 oktober 2024 - 18:50 - Wereld

©

Meer dan 1500 Spaanse luchtmachtpiloten nemen deel aan de luchtoefening Sirio 24 boven de Canarische Eilanden. De oefening, die loopt tot 30 oktober, wordt gezien als een signaal richting Marokko, dat de controle over dit luchtruim ambieert. Naast de luchtmacht doen ook de Spaanse landmacht, marine en Portugese luchtmacht mee aan Sirio 24.

De Canarische Eilanden zijn gekozen vanwege hun uitgestrekte luchtruim, dat onbeperkte vlieghoogtes toelaat. "Dit biedt een grotere operationele flexibiliteit in vergelijking met andere, beperktere Europese luchtruimen", aldus de Spaanse luchtmacht. "Bovendien bevorderen de weersomstandigheden in de regio de integratie en het gebruik van geavanceerde technologieën, wat de operationele mogelijkheden vergroot en de prestaties van de ingezette systemen optimaliseert."

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

Deze luchtoefening valt samen met schietoefeningen die de Marokkaanse marine sinds 1 september uitvoert voor de kust van de Sahara. Deze oefeningen, die lopen tot 31 december, vinden plaats in de Atlantische Oceaan, op 140 kilometer van de Canarische Eilanden, meldt El Debate. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de Marokkaanse oefeningen en ziet "geen reden tot bezorgdheid". Hij benadrukt dat de bevoegde diensten de activiteiten nauwlettend volgen. Marokko heeft Spanje vooraf verzekerd dat de oefeningen buiten de territoriale wateren van de Canarische Eilanden zouden plaatsvinden.

Lees ook: Spanje stuurt oorlogsschip in de buurt van Marokko

Daarnaast hebben Marokko en Frankrijk deze week gezamenlijke marine-oefeningen gehouden ten noorden van de Canarische Eilanden, op ongeveer 400 mijl van Lanzarote. Aan deze oefeningen, die plaatsvonden in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, nam ook een Franse nucleaire onderzeeër deel. Deze oefeningen markeren een keerpunt in de Frans-Marokkaanse militaire samenwerking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team