Zoeken

Marokkaanse diaspora mijdt duur Marokko deze zomer

21 augustus 2024 - 06:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Dit jaar koos een deel van de Marokkaanse diaspora ervoor om de zomervakantie elders in Europa door te brengen, in plaats van naar Marokko te reizen. Reden hiervan zijn de torenhoge prijzen voor toeristische diensten zoals hotels, restaurants en cafés in het koninkrijk.

Tussen 13 juni en 15 augustus kwamen ongeveer 1,33 miljoen Marokkanen uit het buitenland en 317.000 voertuigen het koninkrijk binnen in het kader van Operatie Marhaba. Ongeveer 570.000 Marokkaanse reizigers en 130.000 voertuigen zijn in dezelfde periode via Marokkaanse havens teruggekeerd naar hun woonplaats. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de twee miljoen Marokkaanse Nederlanders die in dezelfde periode vorig jaar naar Marokko reisden.

Lees ook: Marokko overweegt toeristenbelasting

De verminderde interesse in Marokko als vakantiebestemming wordt toegeschreven aan de buitensporige prijsstijgingen en de tegenvallende kwaliteit van de toeristische diensten. Een expert uit de sector waarschuwt dat de daling van het aantal Marokkanen die naar Marokko komen, ernstige gevolgen zal hebben voor de toeristische sector. Hij wijst erop dat het aantal Marokkaanse vakantiegangers dat naar Marokko kwam, tussen 2022 en 2023 juist was toegenomen na de heropening van de grenzen na de Covid-19-pandemie.

De ongerechtvaardigde prijsstijgingen hebben de Marokkaanse diaspora dit jaar echter afgeschrikt. "Er moet een oplossing worden gevonden voor de prijsstijgingen, maar de wet op prijsvrijheid stelt dienstverleners in staat om zelf hun prijzen te bepalen, waardoor de markt wordt overgelaten aan de wet van vraag en aanbod", zegt de voormalige directeur-generaal van de Nationale Confederatie voor Toerisme. Hij benadrukt dat deze prijsstijgingen schadelijk zijn voor het imago en de reputatie van Marokko als een concurrerende toeristische bestemming.

Lees ook: Marokkanen massaal in de boycot-modus

"Deze praktijken betreffen een klein deel van de spelers in de hotelsector, die profiteren van het zomerseizoen om de prijzen van hun producten zonder reden te verhogen", voegt Tahiri eraan toe. Hij roept de bevoegde autoriteiten op om de prijscontroles te versterken en maatregelen te nemen om de prijsstijgingen een halt toe te roepen. Econoom Omar Kettani waarschuwt dat deze algemene prijsstijging het risico met zich meebrengt dat de geldtransfers van de Marokkaanse diaspora zullen afnemen en dat de inspanningen van de staat om meer dan 20 miljoen toeristen te verwelkomen tijdens het WK 2030 teniet worden gedaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team