30 september 2024 - 21:20 - Marokkanen in het buitenland
Tientallen Marokkanen zitten vast in Libanon, waar het conflict tussen Israël en Hezbollah steeds heviger wordt. Ze kunnen geen vliegtickets betalen, die nu onbetaalbaar zijn geworden. In angst voor hun leven doen ze een beroep op Koning Mohammed VI en de Marokkaanse ambassade in Beiroet.
De ticketprijzen zijn opgelopen tot 4000 dollar, een bedrag dat de gestrande Marokkanen niet kunnen opbrengen. Ze smeken Koning Mohammed VI om dringend in te grijpen en speciale vluchten te regelen om hen zo snel mogelijk naar Marokko te brengen. Ook hebben ze de Marokkaanse ambassade in Beiroet om hulp gevraagd, die hun namen heeft geregistreerd.
Lees ook: Marokko bevriest militaire samenwerking met Israël
"We leven in paniek en angst vanwege de willekeurige bombardementen door Israëlische vliegtuigen, die verschillende huizen in onze buurt hebben geraakt. We weten niet hoe we hier weg moeten komen. [...] Een aanval op een huis in een nabijgelegen straat zorgde ervoor dat mijn man van zijn motor viel en botbreuken opliep," vertelde Karima, een Marokkaanse vrouw die in de stad Sarafand in Zuid-Libanon woont, aan Hespress. Haar angst is niet ongegrond.
Israël blijft Libanon bombarderen na de dood van Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah. Een Israëlische luchtaanval op een huis in de stad Ain, in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, heeft zondag elf mensen het leven gekost, meldt het officiële Libanese persbureau. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn zes mensen gedood en 91 gewond geraakt bij de bijzonder hevige Israëlische aanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet.
Lees ook: Crisis in Libanon: Marokkanen roepen om hulp
Meer dan duizend mensen zijn in Libanon omgekomen en meer dan zesduizend mensen zijn gewond geraakt door de Israëlische aanvallen in de afgelopen twee weken, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Bijna een miljoen mensen zijn ontheemd door de Israëlische aanvallen op Libanon, de grootste volksverhuizing in de geschiedenis van het land, zei de Libanese premier Najib Mikati zondag tijdens een persconferentie.
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen